DogodekNovica

POMLADNA IZDAJA REVIJE ČKZ-SOLIDARNOSTNE EKONOMIJE!

By 10 maja, 2018 16 marca, 2019 No Comments

Vabljeni k branju in predstavitvam spomladanske številke (v Mariboru 17. 5. 2018 v SALON UPORABNIH UMETNOSTI!) ČKZ – Časopis za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo, obravnava solidarnostne ekonomije oz. ekonomske pristope, ki se prek zadrug in drugih inovativnih demokratičnih in participatornih praks razvijajo kot alternativa hegemonskemu kapitalizmu.

V tisku je nova, 271. številka ČKZ – tokrat na temo solidarnostnih ekonomij.
Številka obravnava solidarnostne ekonomije oz. ekonomske pristope, ki se prek zadrug in drugih inovativnih demokratičnih in participatornih praks razvijajo kot alternativa hegemonskemu kapitalizmu. V svetu se solidarnostne ekonomije razširjajo že vsaj štiri desetletja, zlasti v državah Latinske Amerike ter Azije, medtem ko je v Sloveniji preporod solidarnostnih ekonomij zaznati predvsem v zadnjem desetletju. Avtorice in avtorji aktualne številke ČKZ se prek primerov dobrih praks ter na osnovi teoretskih in zgodovinskih premislekov solidarnostnih ekonomij spopadejo z opredelitvijo koncepta (solidarnostnih ekonomij versus socialna ekonomija) ter izpostavijo tiste vidike in prednosti, ki so (bili) naključno ali načrtno zamolčani, prezrti, napačno interpretirani in popačeni. S tem odgovarjajo na temeljno vprašanje: Kdo danes vodi agendo solidarnostnih ekonomij in zakaj? Prav tako prevprašujejo, ali so heterogene prakse nastajajočih kooperativ ali zadrug most, ki vodi k drugačni ekonomiji ali drugačnemu produkcijskemu načinu, ali pa ostajajo zgolj t. i. tretja noga kapitalizma.

Načrtujemo že tudi prve predstavitve: 16. maja v Mladinskem centru Bob (Lj), 17. maja v Salonu uporabnih umetnosti (Mb) in 22. maja v Pritličju (Lj).
 
 
 
Accessibility