Dogodek

CRITICAL MASS MARIBOR – BreakFree 2017

By 21 marca, 2017 No Comments

28.3. ob 16. uri v sklopu mednarodnega kampanje BreakFree 2017, ki poteka v številnih mestih po svetu, pripravljamo v Mariboru dogodek skupinskega kolesarjenja po mestnih ulicah, z namenom osveščanja o zdravih alternativah prometu in opuščanju fosilnih goriv.

Kolesarji se bomo zbrali na Trgu Svobode, potem pa se odpravili na krajšo vožnjo po mestnih ulicah. Dogodek se bo zaključil s popoldansko malico (vegatarijansko enolončnico) na Glavnem trgu.
Le nekaj mesecev po ratifikaciji Pariškega sporazuma se Ministrstvo za infrastrukturo in vlada ukvarjata z iskanjem javnega denarja za pokrivanje izgub Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), s čimer bi subvencionirali premog – energetski vir, ki ruši podnebje, kot ga poznamo, zaradi onesnaženja zraka krha naše zdravje in onemogoča prehod na obnovljive vire energije. Poskus subvencioniranja TEŠ je le še zadnji znak, da fosilna industrija, z njo pa veliki energetski igralci, kroji slovensko energetsko politiko in nas ohranja odvisne od fosilnih virov.
Z dogodkom Criticalmass Maribor se pridružujemo globalnemu podnebnemu gibanju Break Free 2017, ki med 12. in 31. marcem pod enotnim okriljem združuje raznolik nabor aktivnosti proti industriji fosilnih goriv, z namenom stopnjevanja pritiska na industrijo umazane energije in politične odločevalce, ki se še vedno uklanjajo njenim interesom. Ljudje po celem svetu bodo združevali sile ter se skupaj, jasno in glasno uprli umazani energiji. V tem marčevskem obdobju se lahko tudi druge organizacije in posamezniki v Sloveniji, ki se strinjajo s pobudo, pridružijo in s svojimi aktivnostmi postanejo del svetovnega gibanja za osvoboditev od fosilnih goriv Break free.
Zahteve:
– Javni denar le za javno dobro
– Načrt opustitve premoga
– Energetiko od ljudi za ljudi
– Trajnostna mobilnost
Poziv dr. Miro Cerarju, da začrta novo smer podnebno energetske politike, lahko vsakdo podpre prek spletne platforme www.danesjenovdan.si/breakfree.
Več o globalnem gibanju Break free in kako se lahko pridružite bo v kratkem na voljo na: https://si.breakfree2017.org/.
————————–————————–————————–————
Pozivamo lokalne organizacije, da se pridružijo skupnim zahtevam. Če želite, da vašo organizacijo ali kolektiv dodamo med podpornike dogodka, nas kontaktirajte na mkm@kolesarji.org:
K dogodku so se do sedaj pridružile naslednje organizacije:
– Mariborska kolesarska mreža,
– Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo,
– Mreža NVO za javno zdravje
– Slovenska kolesarska mreža

Accessibility