Uncategorized

DAN ODPRTIH VRAT*INŠTITUT IRNAS*SYMBIOLAB*KREATORLAB

By 29 avgusta, 2016 No Comments

V ponedeljek, 5.9. vas med 15.00 in 20.00 vabimo v Tkalko na Dan odprtih vrat, kjer bo v pritličju postavljen  “Ad-hoc Mini Fab&Science Lab” kjer se boste imeli priložnost spoznati s konceptom odprtega laboratorija in se vključiti v različne aktivnosti. Beri dalje!

Sestavljali bomo “open source” 3D tiskalnik Troublemaker, ki so ga razvili v IRNAS-u, mikroskopirali, spoznavali osnove spektrometrije, se poučili o brezžičnih optičnih omrežjih ter preizkusili sodobne načine izdelovanja v Kreatorlabu, nadstropje nižje.
Prav tako pa boste na dnevu odprtih vrat dobili vse informacije o aktivnostih, delavnicah in izobraževanjih, ki jih Inštitut IRNAS in Kreatorlab organizirata v prihajajočem šolskem letu.
“Ad-hoc Mini Fab&Science Lab” predstavlja prostor sodelovanja, izmenjave znanj in interdisciplinarnega razvoja odprtih rešitev na presečišču med znanostjo, tehnologijo in sodobnimi načini izdelovanja, ki ga bo IRNAS med 8. in 12. septembrom predstavil na svetovno znanem festivalu tehnologije, znanosti in umetnosti Ars Electronica, v Linzu. Dan odprtih vrat je tako izvrstna priložnost, da že pred samim festivalom pokukate v svet odprte znanosti in sodobnega izdelovanja.
Vabljeni, da se nam pridružite. Obljubljamo raznoliko, poučno, ustvarjalno in zabavno popoldne.
▲▲PROGRAM▲▲
▲IRNAS & SYMBIOLAB “AD HOC MINI FAB&SCIENCE LAB“ ▲
➡ IZDELOVANJE “OPEN SOURCE” 3D TISKALNIKA TROUBLEMAKER
Troublemaker je “open source” 3D tiskalnik, ki smo ga razvili v Inštitutu IRNAS. Izdelan je iz standardnih elementov, na spletu pa so dostopni tehnična dokumentacija in navodila za sestavljanje ter uporabo. Na delavnici boste lahko sodelovali pri sestavljanju Troublemaker-ja in dobili vse informacije o tem, kako si lahko tak tiskalnik izdelate tudi sami.
➡ PREDSTAVITEV TEHNOLOGIJE BREZŽIČNEGA OPTIČNEGA KOMUNICIRANJA
KORUZA je “open source” sistem za brezžično optično komuniciranje, ki omogoča vzpostavitev ultrahitrih povezav med zgradbami, na razdalji do 150 m, s pomočjo očem varne infrardeče svetlobe, brez potrebe po vgradnji optičnih kablov. Na dnevu odprtih vrat bomo na vzpostavljeni povezavi med enotama KORUZE prikazali, kako sam sistem deluje, spoznali njegove prednosti ter izvedeli, kako je potekal razvoj KORUZE.
➡ SPOZNAVANJE MIKROSVETA Z DOMA NAREJENIM MIKROSKOPOM
S pomočjo mikroskopa bomo opazovali stvari, ki jih dnevno srečamo, a jim redko posvetimo dovolj pozornosti ter ugotovili, da je vse, kar živi, zgrajeno iz celic. Pod mikroskopom bomo opazovali različne vzorce vrtne zemlje, čebulo, človeško ustno sluznico, … Vabljeni, da s seboj prinesete tudi svoje vzorce!
➡ SPOZNAVANJE OSNOV SPEKTROMETRIJE TER “BARVNIH” ZNAČILNOSTI VSAKDANJIH MATERIALOV
Naučili se bomo nekaj osnovnih stvari o svetlobi, njen vidni spekter s pomočjo namiznega spektrometra razpršili na posamezne valovne dolžine ter pogledali barvne lastnosti tekočin, kot so olja, vino, sokovi, …
➡ DELAVNICA IZDELAVE MINI ZLOŽLJIVIH SPEKTROMETROV ZA TELEFON
Na delavnici bomo izdelovali preprost, zložljiv spektrometer iz papirja, s katerim boste lahko naredili prve korake v svet spektrometrije in začeli raziskovati svetlobo.
▲PREDSTAVITEV KREATORLABA ▲
Vsako polno uro (ob 15h, 16h, 17h, 18h in 19h) se lahko pridružite vodenemu ogledu delavnice Kreatorlab, kjer se boste seznanili s tehnologijo digitalne fabrikacije, s procesom izdelovanja odideje do končnega izdelka, se spoznali z obdelovalnimi stroji (3D tiskalniki, CNC rezkar, plazemski rezalnik, laserski rezalnik) in jih imeli priložnost preizkusiti (gravura, rezanje, 3D tiskanje).

Accessibility