DogajanjeDogodekNovicaNoviceSociolabUncategorized

Navdihujoče prakse socialnega vključevanja pri zaposlovanju 

By 31 maja, 2021 No Comments

Navdihujoče prakse socialnega vključevanja pri zaposlovanju

Vključevanje ranljivih skupin v socialna podjetja – regijski spletni dogodek

četrtek, 17. junij 2021 ob 18. uri

Trg dela pogosto zavrne in onemogoči določene skupine iskalcev zaposlitve, ki po mnenju lastnikov in managerjev niso “optimalne”. Zelo otežene so možnosti zaposlitve za osebe, ki nimajo delovnih izkušenj, so dlje časa brezposelne, so gibalno ovirane, imajo težave pri vključevanju v družbo, so starejše in podobno. Socialna podjetja pogosto popravljajo napake trga in ciljno zaposlujejo osebe, ki jih trg dela ne sprejme. Izkaže se, da takšne osebe lahko v socialnem podjetju uspešno opravljajo delovne naloge. Na dogodku bomo raziskali, kako vključevati takšne osebe in predstavili nekaj navdihujočih praks uspešnega vključevanja ranljivih skupin. 

Dogodek se bo odvil v četrtek, 17. 6. 2021 ob 18. uri preko spletne aplikacije ZOOM.  Prijave na dogodek sprejemamo preko spletnega obrazca. Delo z različnimi ranljivimi skupinami bodo predstavili:

Borštnikov program socialne aktivacije (SNG MB, Festival Borštnikovo srečanje) 

V Borštnikov program socialne aktivacije  za obdobje 6 mesecev vključujejo iskalce zaposlitve, ki se srečujejo z izzivi na področju vstopanja na trg dela (pretežno pripadnike različnih ranljivih skupin). Skozi delavnice, individualno podporo in svetovalno delo udeležence opolnomočijo za (ponovni) vstop na trg dela. 

Zavod Grunt, Zavod za socialno podjetništvo na podeželju

Grunt je neodvisni in neprofitni zavod s statusom zaposlitvenega centra, ki daje delo petim težko zaposljivim invalidom iz Komende in okolice. Najdete jih na kmetiji Zadrgal, kjer opravljajo različna kmetijska dela kot so delo v hlevu, gospodarskih poslopjih in na terenu, čiščenje in predelava kmetijskih pridelkov, priprava polizdelkov ter njihova prodaja in distribucija.

Gostilna Dela, Poklicno učenje mladih

Program usposabljanja težko zaposljivih mladih v Gostilni dela poteka v okviru invalidskega podjetja Centerkontura, ki organizira in razvija različne storitvene in proizvodne dejavnosti, vse v funkciji usposabljanja in zaposlovanja invalidov in drugih ranljivih oseb. Poleg tega kot koncesionar izvajajo javno službo za program zaposlitvene rehabilitacije.

 

Accessibility