DogajanjeDogodekNovicaNoviceSociolab

Okolje, družba, ljudje – cikel srečanj tokrat na spletu

By 11 novembra, 2020 16 novembra, 2020 No Comments

Soočamo se z raznovrstnimi dolgoročnimi globalnimi izzivi, med drugim z zmanjševanjem konkurenčnosti navkljub gospodarstvom v vzponu, vse manjšo razpoložljivostjo virov, mirujočimi ali slabšajočimi se realnimi plačami in življenjskim standardom velikega deleža prebivalstva, čedalje večjo neenakopravnostjo in družbeno polarizacijo. Obenem se trenutno soočamo tudi s svetovno krizo, epidemijo, ki je dodobra pretresla zdravstvene sisteme, gospodarstva in družbo. Medtem ko se borimo z zajezitvijo covida-19, pa moramo najti tudi orodja in načine kako tkati solidarnost, krepiti lastne kompetence in se soočati z vsakodnevnimi izzivi.

Kako se bomo soočili s pandemijo in kaj se bomo iz izkušnje naučili, katere ukrepe bomo sprejeli, ko bo pandemije konec, so izredno pomembna vprašanja in z dogodki se bomo dotaknili nekaterih vidikov, ki bi lahko bila odgovor na pričujočo krizo. Raziskovali bomo drugačen načina odločanja, sociokracijo, ki zagotavlja višjo mero demokratičnosti in participacije, spoznavali za naše okolje drugačen način bivanja v stanovanjskih zadrugah in iskali ravnotežje med ekonomsko, družbeno in okoljsko komponento življenja preko koncepta odrasti.

V duhu socialne ekonomije z vami delimo znanje, prostor in čas ter izmenjujemo izkušnje. Skrbimo za lokalno okolje, si prizadevamo za pravičnejše odnose v družbi in se osredotočamo na ljudi. Srečanja bodo potekala ob popoldansko-večernih urah v sredo v varnem digitalnem okolju.

  • 18. 11. 2020 | 18.00-20.00 | Sociokracija – kultura sodelovanja Nenad Maljković, Društvo Hrvatska permakultura
  • 25. 11. 2020 | 17.00-18.30 | Stanovanjske zadruge ali kako drugače bivati Zadruga StanKoop, Anders Wohnen, Inštitut za študije stanovanj in prostora
  • 2. 12. 2020 | 17.00-18.30 | Rast(i) ali od-rast(i)? | Focus, društvo za sonaraven razvoj

Prijave sprejemamo preko e-obrazca: https://forms.gle/BtvUuQuugJzs1DeY6

Vabljeni v našo družbo!

Sociokracija – kultura sodelovanja

Sociokracija je nastala v 80-ih letih prejšnjega stoletja na Nizozemskem in se je do danes kot gibanje razširila po vsem planetu. Na tem spletnem druženju bomo spoznali, v našem okolju dokaj nepoznan, koncept t.i. sociokracije, torej, kaj je, kako deluje ter kako lahko ta načela in metode vpeljemo v vodenje skupin in organizacij kot so socialna podjetja in zadruge, ki imajo že v svojem DNK zapisana načela demokratičnost in participacije pri soodločanju. Soočili se bomo z vprašanjem ali je demokratičen način, kjer prevlada večina, res najprimernejši in najtrajnejši? Udeleženci bodo imeli priložnost preizkusiti metodo tudi v praksi.

O izvajalcu:
Spletno srečanje bo vodil Nenad Maljković iz Društva Hrvatska permakultura, ki je namenjeno spodbujanju osebnega in profesionalnega razvoja permakulturnikov in njihovem strokovnem izpopolnjevanju ter povezovanju tako na lokalni kot na regionalni ravni in širše. Nenad je eden izmed začetnikov gibanja Transition movement na Hrvaškem. Redno moderira srečanja in konference tako v živo kot na spletu. Je oseba z veliko znanja in izkušnjami s področja permakulture, socialnega podjetništva, trajnostnih skupnosti in novih družbenih praks.

 

Stanovanjske zadruge ali kako bivati  drugače?

Dandanes se vse več prebivalcev sooča s težavo, kako trajno rešiti lasten stanovanjski problem. Zaradi odsotnosti aktivne stanovanjske politike na nivoju države se pojavljajo na trgu veliki deficiti razpoložljivih stanovanj. Veliko oseb tako pristane v najemnih odnosih, kjer so prepuščeni nereguliranemu najemniškemu trgu. Zaradi tega so izpostavljeni tveganju nerazumnih dvigov najemnin, prelaganju stroškov nanje, slabo vzdrževanim stanovanjem in nenadnim odpovedim najemnih razmerij. Dodatno nimajo moči odločanja v hišnem svetu in so tako izključeni iz soupravljanja zgradbe.

Na dogodku bomo spoznali mednarodno uveljavljene rešitve takšne problematike skozi stanovanjske zadruge. Spoznali bomo kako lahko oblikujemo nove načine sobivanja, nižamo cene gradnje in dolgoročnega najema ter si trajno rešimo stanovanjski problem. Predstavili bomo način delovanja takšnih zadrug in solidarnostne sisteme, ki se znotraj njih razvijajo. Predstavila se bo tudi novoustanovljena stanovanjska zadruga StanKoop iz Maribora, ki bo v kratkem pričela aktivno vabiti nove člane. Z nami pa bodo tudi Anders Wohnen iz Avstrije in predstavniki Inštituta za študije stanovanj in prostora.

Program je zastavljen v obliki treh kratkih predstavitev, ki jim bo sledila razprava. Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku z izjemo predstavitve avstrijskih kolegov

Rast(i) ali od-rast(i)?

Spletno srečanje bo namenjeno podrobnejši seznanitvi s konceptom odrasti (ang. degrowth) in prevpraševanju o ustaljenih konceptih, kot so blaginja, kakovost življenja, razvoj, rast, BDP, kapitalizem … Razmišljali bomo zakaj sledimo starim paradigmam, ali je to nujno ali je morda možno razmišljati drugače; si lahko zastavimo drugačne cilje, ki bodo prijaznejši tako do človeka kot do okolja? Ali lahko s pomočjo novih konceptov najdemo ravnotežje med ekonomsko, družbeno in okoljsko komponento življenja, tako na ravni vsakdanjih navad, kot tudi v družbenih procesih, kjer vsi prevzemamo odgovornost za svoja ravnanja?  Ob koncu bomo prav tako premislili kako se koncept odrasti povezuje s socialno ekonomijo in njenimi načeli ter kako lahko vplivamo na spremembe institucionalnega okvirja ter družbeno-ekonomskih odnosov. Koncept odrasti nam bodo približali predstavniki Društva za sonaraven razvoj Focus.

O izvajalcu:
Focus, društvo za sonaraven razvoj je okoljska organizacija, ki deluje na področju podnebnih sprememb. S svojim delom in zgledom želijo pokazati, da je lahko vsak od nas okoljsko in družbeno odgovoren. Društvo osredotoča svoje delo na teme podnebje, energija, mobilnost ter globalna odgovornost in potrošnja ter koncept odrasti. Na naštete teme organizirajo različne dogodke, izvajajo kampanje in praktično orientirane projekte, ozaveščajo javnost, analizirajo in se vključujejo v procese odločanja in oblikovanja politik. Organizacija ima status nevladne organizacije v javnem interesu kar na treh področjih, in sicer na področju varstva okolja, energije in prometa ter raziskovalne dejavnosti. Nedavno so zaključili prispevek za knjigo o energetski revščini, trenutno pa izvajajo raziskavo in zbirajo podatke o navadah in ravnanju z oblačili v Sloveniji (v anketi lahko sodelujte tudi vi) ter se aktivno pripravljajo na konferenco o trajnostnem upravljanju z viri skupnosti – Dovolj za vse!.

Accessibility