DogajanjeDogodekNovicaNoviceSociolabUncategorized

Dan v znamenju socialne ekonomije

By 22 septembra, 2020 23 septembra, 2020 No Comments

Na Ptuju smo organizirali kar dva dogodka na dan 17. septembra 2020 ter mesto obarvali s socialno ekonomijo. Podelitev nazivov in nagrad za Naj socialno podjetje ali zadrugo in Naj podpornika/-ico socialne ekonomije 2020 v Podravju smo izvedli v sodelovanju s projektnim partnerstvom 2SoKrog, pod taktirko ZRS Bistra Ptuj.

Z natečajem za Naj socialno podjetje ali zadrugo želimo širši javnosti predstaviti primere dobre prakse in nagraditi njihov trud in prizadevnost, da ob podjetniških dejavnosti in delovanju na trgu, težijo k  realizaciji načel socialnega podjetništva in zadružništva ter skrbijo za pozitiven učinek na okolje, družbo in zaposlene.

In ker je ogromno dela, ki pripomore k razvoju, velikokrat nevidnega, storjenega »iz ozadja«,  smo se odločili tudi za kategorijo Naj podpornik socialne ekonomije. Na ta način želimo prepoznati vrednost dela posameznikov in organizacij, ki v različnih vlogah opravljajo različne naloge. Od priprav predlogov za  zakonodajne spremembe,  razpisovanje sredstev, vplivanje na podlage in pogoje za financiranje, pa vse do spodbujanja odgovornega nakupovanja ali skrbi za prenos znanj in strokovno podporo. Na ta način nenehno in vztrajno podpirajo delovanje, razvoj ali zagon sektorja.

Na letošnji natečaj so se na natečaj Naj socialno podjetje ali zadruga prijavila štiri podjetja, za kategorijo Naj podpornik/-ica socialne ekonomije pa smo prejeli tri prijave. Tričlanska komisija, ki je v skladu z merili izbrala dobitnike nazivov je zasedala 10. septembra letos. Ocenjevalno komisijo so sestavljali trije člani, in sicer:

  • Mateja Karničnik, strokovna sodelavka in vodja projektov pri Fundaciji za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA
  • Aljoša Huber, poslovni coach, direktor podjetja IntelPlan d.o.o.
  • Petra Peternel, strokovna sodelavka in vodja Centra alternativne in avtonomne produkcije, socialno podjetje

Naj socialno podjetje ali zadruga 2020 v Podravju: Kooperativa Dame

Med prispelimi prijavami je po oceni komisije največ točk prejela Kooperativa Dame, trajnostni turizem in gostinstvo, z.o.o., so.p., ki s statusom so.p. v Mariboru deluje že 6 let. V tem času se je razvila od ponudnika shrankov, domačih piškotov in cateringa, do prve gostilnice z eko certifikatom v Mariboru in poslovne enote v šolski restavraciji. Zraven ponudbe zdrave, lokalne in ekološke hrane ter sodelovanja z lokalnimi dobavitelji, skrbi tudi za osveščanje o pomenu zdrave in ekološke prehrane ter s tem vpliva na izboljšanje prehranjevalnih navad prebivalstva. Pri uresničevanju omenjenih ciljev ne pozablja na izziv visoke brezposelnosti v lokalnem okolju, saj od samega začetka zaposluje dolgotrajno brezposelne osebe, vključujoč starejše, ter skrbi za njihovo usposabljanje in vključitev v delovni proces. Kooperativi Dame želimo še obilo uspehov, njenim gostom pa veliko zdravja.

Naj podpornik socialne ekonomije 2020 v Podravju: Mrežni podjetniški inkubator Ormož

Mrežni podjetniški inkubator Ormož (MPI Ormož) je med prispelimi prijavami z največ točkami po oceni komisije zmagovalec natečaja Naj podpornik socialne ekonomije 2020 v Podravju. MPI Ormož tudi socialnim podjetjem v Podravju, v sodelovanju z rastočo mrežo različnih deležnikov v Sloveniji in tujini, že sedem let nudi sistemsko podporo ter skrbi za prenos znanja med socialnimi podjetniki, predvsem na poslovnem področju. Znanja in veščine s poslovnega področja so za socialna podjetja vse bolj pomembna za kvalitetno in učinkovito izvajanje njihovega temeljnega družbenega poslanstva. MPI Ormož tako tudi socialnim podjetjem nudi strokovno podporo na pravnem področju ter mentorstvo in svetovanje pri prijavah na razpise ter trženju. Poslovne prostore trenutno nudijo petim socialnim podjetjem, med katerimi je tudi prvo socialno podjetje v Sloveniji, CPU (Center ponovne uporabe), ki je svojo pot začelo prav v MPI Ormož. Njim, njihovim inkubirancem, strankam in uporabnikom želimo še veliko uspehov.

Sejem socialne ekonomije se predstavi

Na isti dan smo na prenovljeni mestni tržnici Ptuj pripravili sejem socialne ekonomije, kjer so se predstavila socialna podjetja in zadruge:

  • Zadruga Dobrina, Zadruga za razvoj trajnostne lokalne preskrbe, z.o.o.
  • Center ponovne uporabe, socialno podjetje
  • Libona d.o.o.
  • Vinarska zadruga Haloze
  • Center domače in umetnostne obrti Rokodelska zadruga
  • Zavod za socialni razvoj, člani zadruge Odgovorni ustvarjalci, z.b.o., so.p.
in projekta SocioLab ter Cerusi Interreg Central Europe ter:
  • Avantgard metalli,
  • Nevenka Krajnc – Huda babi,
  • Herba Slovenica, člani zadruge Odgovorni ustvarjalci, z.b.o., so.p.
  • Društvo Baron.
Accessibility