DogodekNovicaNoviceSociolab

PRAZNOVALI SMO…

By 8 julija, 2019 6 novembra, 2019 No Comments

… Mednarodni dan zadružništva

Mednarodni dneva zadružništva praznujemo vsako leto, prvo soboto v mesecu juliju. Slogan letošnjega dneva zadružništva je bil: »Zadruge za dostojno delo«, v angleščini COOPs for decent work. Glede na vse večjo neenakost, povečano negotovost delovnih mest in visoko stopnjo brezposelnosti, zlasti med mladimi, je bila tema za leto 2019 izbrana kot podpora Ciljem trajnostnega razvoja Združenih narodov, natančneje 8. po vrsti, ki se glasi: „Vključujoči razvoj in dostojno delo“. Cilj praznovanja je  povečati ozaveščenost o zadrugah. In poudariti, da so zadruge podjetja osredotočena na ljudi, podjetja za katere je značilen demokratični nadzor in podjetja, ki dajejo prednost človeškemu razvoju in socialni pravičnosti na delovnem mestu. Kot pravi Ariel Guarco, predsednik Mednarodne zadružne zveze (ICA):

»Zadruge prispevajo k ohranjanju delovnih mest in spodbujanju dostojnega dela v vseh gospodarskih sektorjih. S sodelovanjem in aktivno participacijo imajo člani motivacijo, da spremenijo svoje življenje, svoje skupnosti in svet.«

Oglejte si tudi njegovo video sporočilo:

Zaposlovanje v zadrugah je daleč od obrobnega pojava. Po nedavni oceni zadruge po vsem svetu zaposlujejo ali so glavni vir dohodka za več kot 279 milijonov ljudi – skoraj 10% celotnega človeškega prebivalstva. Milijarda članov je povezanih v 3 milijone zadružnih podjetij. Zadruge delujejo na vseh gospodarskih in družbenih področjih, od zavarovalništva in bančništva, industrije in storitev do kulture in umetnosti, šolstva, zdravstva, sociale in kmetijstva. V Evropi je vsak peti prebivalec član kakšne zadruge, v zadrugah je zaposlenih 4 milijone Evropejcev.

Poleg teh številk so različne študije potrdile tudi, da so v primerjavi z drugimi sektorjih zadružna delovna mesta:

  • bolj trajnostna,
  • kažejo manjšo vrzel pri zaslužku med višjimi in nižjimi položaji,
  • so bolj enakomerno porazdeljena med podeželskimi in urbanimi območji.

Zagotovo torej zadružništvo ni neka postranska stvar, ampak je resno družbeno-gospodarsko gibanje.

V okviru projekta smo proslavili z organizacijo dogodka in otvoritvijo novih prostorov Zadruge Dobrina. Vabljeni, da se sprehodite po foto galeriji.

Za dostojno, vključujoče in trajnostno delo za vse!

Accessibility