DogodekNovicaNoviceSociolab

Praznovanje Mednarodnega dneva zadružništva uspešno zaključeno!

By 13 julija, 2020 27 julija, 2020 No Comments

Letošnji že 98. mednarodni dan zadružništva – CoopsDay smo praznovali v soboto, 4. julija 2020. Tokrat smo se odločili, da iz velikega mesta pobegnemo na obrobje Ptuja, in sicer v Muretince. V zelo gostoljubnem okolju starega gradu, za katerega skrbi Društvo Baron, smo nagovarjali problematiko podnebnih sprememb in se spraševali o vlogi zadrug pri zmanjševanju negativnega vpliva na okolje oz. pri izboljšanju stanja. Matic Primc iz Združenje CAAP, so.p nam je predstavil stanje glede podnebnih sprememb na lokalni in globalni ravni, Karolina Babič iz iste organizacije je nadaljevala s predstavitvijo vloge zadrug pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja. Preberite več o tem v naslednjih prispevkih: Cilji trajnostnega razvoja v prispevku “Preoblikovanje našega sveta: Zadruga 2030, ki ga je pripravil Odbor za promocijo in napredek zadrug (COPAC). Sledil je ogled video posnetkov, ki so jih posebej za nas posnele tri zadruge, dve domači in ena tuja. Filmčki vas čakajo na dnu prispevka.  Na koncu pa je sledila debata o predstavljenem in o stanju in možnostih  za bolj ekološko in trajnostno delovanje zadrug v lokalnem okolju.

CoopsDay_Cilji trajnostnega razvoja predstavitev

Coopsdays Stanje predstavitev

V okviru kampanje smo organizirali tudi Foto natečaj z naslovom “Odkrivamo sledi zadružne preteklosti!” . Zmagovalka natečaja, ki nam je posredovala spodnjo fotografijo zadružne hranilnice iz Maribora, je za nagrado prejela zelen zabojček Zadruge Dobrina. Čestitke!

Za zaključek pa še misel predsednika Mednarodne zadružne zveze (ICA), Ariela Guarca:

“Nimamo veliko časa, da bi spremenili to situacijo. Ukrepati moramo zdaj z našimi vrednotami in načeli, da v svetovnem merilu pokažemo, da je mogoče razviti gospodarstvo s socialno vključenostjo in zaščito naravnih virov. ” 

in nekaj foto utrinkov iz dogodka:

 

Se vidimo naslednje leto,

do takrat pa prijazno do okolja in do ljudi!

Video zadruge Soglasnik si lahko ogledate na tej povezavi, saj zaradi tehničnih omejitev glede velikosti datotek, nismo uspeli naložiti še tretji video. Hvala za razumevanje.

Accessibility